Visie en de Opvang

Gastouderopvang het rozenkransje is een kleinschalige natuurlijke antroposofische opvang, gevestigd in Hilversum zuid. Ik woon hier samen met mijn dochter en ons hondje.( het hondje zal echter niet in de opvangruimte aanwezig zijn).

Het rozenkransje bied; warmte, rust, regelmaat en vrijheid. De woning heeft een warme/rustige uitstraling.

Ik geïnspireerd door rudolph steiner, die de antroposofie in het leven heeft geroepen. Dit omschrijft hij prachtig met betrekking tot op het kleine kind. Dit is dan ook mijn basis voor het bieden van de opvang aan de kinderen.

De opvang vindt plaats in de woning van de gastouder, hier zullen max. 5 kinderen per dag worden opgevangen in de leeftijd van o tot 4 jaar. Voor kinderen ouder dan 4 kan ook opvang geboden worden, het rozenkransje kan alleen geen kinderen uit school halen.

Er wordt in de opvang rekening gehouden met de natuur, alle voedingen, luiers, wasbare doekjes etc. is biologisch, we scheiden afval; plastic, karton, glas en groente- fruit afval.

We bakken 2 keer per week samen met de kinderen ons eigen speltbrood. Dit is een terugkerende activiteit.

Vanuit de antroposofie word er veel gewerkt met natuurlijke materialen. Dit is dan ook terug te vinden bij het rozenkransje. Al het speelgoed is gifvrij.

We zijn elke dag buiten te vinden, er vind een ruime afgesloten tuin plaats. Hier kunnen de kinderen fijn spelen, ook met regen. Slecht weer bestaat niet in mijn opvang. De kinderen krijgen van hier een regenbroek aan en kunnen lekker vies worden!

In de tuin zijn fietsjes, een zandbak, voetbal, modderkeuken.

We hebben een prachtige bakfiets waarmee we vaak uitstapjes mee maken naar de kinderboerderij, hei, bos en speeltuintjes.

Boven in de slaapkamer staan  3 ledikant bedjes, daar liggen heerlijke lamsvachtjes in, die voor warmte en omhulling zorgen, en voor de warmere dagen koelte geven.

Voor de allerkleinste zijn er 2 buitenbedjes, zodat zij in de frisse buitenlucht hun slaapjes kunnen doen.

De mogelijkheid die ik aanbied is om kinderen te dragen. Ik heb zelf een ergonomische baby en peuter draagzak. En een geweven draagdoek. Ik heb een cursus gevolgd voor buik dragen en knopen met een doek. Vooral voor de jonge kinderen is het fijn om gedragen te worden, het jonge kind zoekt vaak geborgenheid op en dan is het fijnste om het kindje bij je te dragen, ook in de eerste weken vinden veel kinderen het fijn om gedragen te worden, alles is nieuw, veel prikkelverwerking en op deze manier kan het kind zich op een rustige manier hechten aan de gastouder en andersom.

Dieren; Wij hebben een klein hondje in huis genaamd Rover, een kruising jack russel en cavelier king charles spaniel. Rover is kindjes gewend. Tijdens de opvang zal hij in de gescheiden woonkamer zitten en zal hij niet in de opvang ruimte aanwezig zijn.

Kindjes die het leuk vinden mogen 1 voor 1 samen met de gastouder Rover even aaien.

Ik vind het prettig om een vast dagritme aan te bieden. De kinderen zullen hieruit rust en regelmaat ervaren, wat erg belangrijk is voor jonge kinderen.

7:00- 9:15 brengen

7:45 – 9:00 kindjes naar school brengen

9:15 kabouter Pim goeiemorgen zeggen in de kring aan tafel

9:30 Fruit eten en kabouterthee of water drinken

10:00 broodjes kneeden

10:15 check van de luiers of naar de wc

10:30 vrij spel, naar buiten of uitstapje met de bakfiets

11:30 broodjes eten + melk, thee drinken

12:30/13:00 slapen

16:00 komkommer, tomaat, rozijntjes of havermoutpap met thee of water. (Word per dag gewisseld)

16:30- 17:00 kinderen worden opgehaald

De allerkleinste zullen natuurlijk zoveel mogelijk hun eigen ritme van thuis volgen.

 

Advertenties